Friday, February 18, 2011

0wH N0!!!!

owh, ok...my english getting bad lately! 'bless' jadi 'blase', 'wedding' jd 'weeding'!sangat la truk kan..since dr aku tukar kos, which is (LLB) kepada (BPM), daku jarang sgt nak mempraktikkan english...even though aku tau yg english tu sgt lah penting pada zaman kala ini!adoyai.........bila dingatkan balik, bila jelah aku gunekan english:

- kalau gaduh ngn buayapren2...means kwn je, bkn kapel kot [biar dyeorg x pandang daku sebelah mate]
- bla mane task asgmen kne wat ulasan jurnal yg mana kebanyakan jurnal tersebut in english [terpaksa]
- bla mane nota lec in english, tp jwb exam still in bahasa melayu!
- time berangan pas habis tgk english movie
- time nak publish post kat fb@twitter[tu pun copy dri mane2 ayat best yg ku jumpa]
-time nak nyanyi english song 

bukanlah nak membanggakan english, tp kepentingannye x dapat dinafikan...;
- zaman skarang la kan, lau x gune english, even broken english, means kita ni outdated
- kebanyakan references x kira lah buku, internet smua in english...
- nak apply kije, english is must!
- banyak arahan skarang dikeluarkan in english...
- kebanyakan restoran, menu pun in englsih, lau x phm menu pe, camne dikau nak order?
- zaman skarang english tu dah samarata dengan bahasa melayu, org x heran, yg org heran bilamana dikau dapat kuasai 3,4 bahasa!lagi org heran bila dikau masih x mampu kuasai english
- malu beb bila de org speaking ngn dikau, then dikau leh pham je, tp x leh reply them back in english..
- bila nak merantau especially over the sea, again, english is must
- etc

aku tau bukanlah aku sahaja yg memikiorkan hal ni, isu ni banyak dah dibahaskan dari warung kedai kopi pai lah ke peringkat parlimen[pergh ayat daku!]..n aku pun antara mereka yg masih lagi x dpt nak kuasai sepenuhnya english...since pe yg aku blajar, asgmen, n exam, masih lg dlm bahasa melayu...walaupun kita perlu menyayangi, mengutamakan bahasa ibunda kita, tp tuntutan persekitaran terhadap bahasa inggeris x dapat kita nafikan [pergh, skali lagi ayat daku]lagilah bagus lau kita dapat kuasai bahasa2 lain cam mandarin, arabic, perancis etc....tp lagilah malu, lau bahasa ibunda sendiri pun dikau x dpt kuasai!wat malu kaum je..

so, kesimpulannya, kuasailah bahasa ibunda kita, dan bahasa2 lain yg menjadi tuntutan persekitaran...melalui bahasalah, dikau boleh create hubungan n berkomunikasi dengan ramai orang untuk faedah dikau jugak...

sekian, daku yg poyo\(^____^)/





0 comments: