Thursday, March 17, 2011

bUdi BaHaSa, BuDaYa KiTa~

apa yang kita tau pasal common sense???
apa yang aku tau pasal common sense???
name pun common sense....so orang yang ada 'sense' je la yg tau apa itu common sense...betoi dak???haha..
apa yang aku try nak speak out or write out kat sini ialah mengenai sifat, attitude, kepekaan, nilai diri dengan apa yang berlaku pada persekitaran...

citenye bermula camni...
one of my roommate's firend, father die telah meninggal malam tadi, (17-18 mac), around pukul 12.00 tengah malam....
aku kenal la ngn kawan roommate aku, aku perkenalkan sebagai si A,kami pernah jumpa beberapa kali, borak, n kuar sama2...
bila roommate aku bagitau je berita sedih tu, aku terus je pesan macam2 kat roommate aku ape yang patot buat since aku dah pernah mengalami keadaan tu masa arwah ayah aku sendiri yang meninggal...so aku amat paham pe perasaan si A ketika itu....

boyfriend si A ni dah dalam perjalanan nak jemput si A dari banting...masa tu, dah pukul 1 kot, tapi boyfriend si A baru sampai Ipoh...nak tunggu die sampai ke Sintok ni, 4pagi kot baru sampai...dah tu nak bertolak semula ke Kelang, nak sampai pukul berapa macam tu???
aku yang rasa bertanggungjawab la gak, bagi idea, suruh felo sebagai wakil hantarkan si A ni atleast sampai kat Perak je...atleast boyfriend si A ni leh rest dulu kat mane2 R&R, so tak de lah tired sangat nak drive semula ke Kelang...dan sebenarnya, adalah menjadi tanggunggjawab pihak DPP, hantar student balik bila ade kes2 macam ni...masa awal sem, Felo2 ni lah yg cakap, bukan aku pandai2 cakap...

tapi, bila aku suruh roommate aku call felo, mintak hantarkan sampai Perak je, felo bertugas ni leh cakap, die x leh hantarkan, felo lain pun x leh cz dah lewat malam....die leh hantarkan pai ke Changlun je, suruh naik teksi....OMG!

aku bagi lagi idea lain nak tolong si A, tanye kawan-kawan mane yg ade kereta, mintak jasa tolong hantarkan pai Perak je, duit minyak claim je kat felo, x pun aku sanggup kuarkan duit aku dulu sebagai duit minyak n tol orang yang nak tolong nanti...
jawapan yang same, kawan si A dan roomate aku ni, yang ade kereta, bagi alasan, banyak assingmen, dah lewat malam, leh hantar pai Changlun je...

yang roomate si A ni pun, satu hal gak, tengah kitaorang bincang2 pasal nak cari kereta tok tolong si A ni, die just dengarkan je, x bertindak pape pun nak tolong si A...bila kami dah kebuntuan x dapat cari kereta, masa tu dah pukul 2, barulah die offer nak mintak tolong kawan die yg ada kereta!

aku malas lah nak komen banyak2, sape yang baca cite ni, fikirlah sendiri....

kejadian tu x timpa kat kita, lau kene kat kita, apa kita rasa bila kawan, roomate sendiri, n felo wat macam tu???berkira sangat ke pasal duit, masa dan tenaga untuk membantu????hantar separuh jalan je, x mintak pun hantar sampai Kelang...
kita just leh cakap kesian, tapi kita x rasa ape yang si A rasa....

nape aku sibuk2 nak tolong si A???
sebab aku pernah mengalami situasi yg same...
aku dihantar sampai ke Alor Setar je masa arwah ayah meninggal, then naik bas sorang2 sampai ke muar...
hanya Tuhan je yg tau pe perasaan aku masa tu, kene tempuh ujian sebegitu, dalam keadaan bersedih, sorang2 naik bas, x de sape teman...alhamdulillah, Tuhan bagi aku kekuatan time tu...masa tu, aku rase nak cepat2 sampai...walaupun hakikatnya perjalanan ke Kedah n Muar memang makan masa....n masa tu, kita dah x leh wat keputusan ape dah, kita mengharapkan orang lain datang membantu buat keputusan untuk kita....

aku percaya, ayat ni selalu kita dengar, lau nak tahu sape kawan kita yang sebanarnya, time kita sakit, time kita susah...itu lah kawan yang sebenarnye...
itu lah common sense yang aku cuba nak sampaikan...sikap, pemikiran, tindakan, melambangkan sape diri kita yang sebenarnya...

budi bahasa, budaya kita..

lau x de budi bahasa????x de budaya lah maksudnya????lu pikirlah sendiri...

0 comments: