Saturday, March 26, 2011

NaK kAhWiN!!!!!!!!!!

ok, straight to the point, don't belok2, so tak payah corner2....saya mahu kawen!wah....cara gitu...

aku baru je p kursus kawen selama dua hari..
bukanlah sebab gatai, tapi diatas kesedaran umur dah semakin meningkat, dah nak habis belajar, kebetulan berpeluang...

bila sebut je kursus kahwin, so semuanya bercerita pasal kahwin lah dalam kursus ni, bermula dari prosedur perkahwinan sehinggalah ke pembubaran perkahwinan...

ni kire buku teks lah untuk kursus ni


actually sebahagian daripada modul kursus ni aku dah pernah belajar time sekolah dulu, subjek munakahat...so, basic tu dah ade la....
sepanjang berlakunya kursus ni, terdapatlah beberapa orang penceramah mengikut kepakaran masing2 yang memberikan ceramah kepada kami semua...[macam ayat laporan lah pulak]
yang ni antara tajuk yang terdapat dalam kursus ni...ni kira tajuk paling hot la coz banyak 18sx!


macam-macam cite keluar, macam-macam soalan yang ditanya, macam-macam jawapan yang diberikan...
antara yang melekat kat kepala aku ni:

1- bila tok kadi jumpa pengantin perempuan, dan tanye adakah kamu bersetuju nak dinikahkan dengan si pulan bin si pulan, apa kita nak jawab???hah...jangan plak si pengantin tu bangun, cekak pinggang, dan menjawab"tok kadi, saya dah pakai gila punya lawa macam ni, baju sewa dekat rm600, lagi mau tanya ka??mestilah setuju!"...tu namanya bengong...bila tok kadi tanye setuju ke tak, senyum sudah...tak yah nak excited sangat..

2- bagi pengantin lelaki lak, bilamana selesai je ijab dan kabul, janganlah over terus bangun cari bini, malu kat orang...jangan tunjuk yang ang tu gatai sangat noh...

hah, tu sebahagian jelah aku nak cerita, yang lain banyak yang 18sx, tak done nak cerita noh....malu...huhuhu..
tapi apa yang penting, banyak aku yang aku pelajari...dan semuanya menyedarkan aku betapa besarnya tanggungjawab dalam alam rumahtangga..bukan simply-simply je nak kawen sebegitu mudah....bak kata ustad, tanggungjawab isteri, taat pada suami....kalau suami nak 'congkodok' kul 3 pagi, kite kena bagi...adoyai...............






zana n mariam yang join ngn aku


kesimpulannya, kursus ini sangat penting, selama 12jam anda terlibat dalam kursus pra-perkahwinan untuk dapatkan sijil yang membolehkan anda berkahwin. sekian.



daku yang poyo.....


am i matured enough to being a wife???emmm...

0 comments: