Monday, June 13, 2011

aDik~

mood tak baik kena pakai pam...


memang tak layan lah orang time ni walhal selalu time bergambar die bukan main lagi...

tak sampai sehari aku balik ke rumah selepas habis final exam dan coti, adik daku demam dan semput...die memang dah lame ade penyakit semput ni..cian kat die..bila dah kena semput, nak bercakap pun tercungap-cungap...yang daku pelik tu, sakit-sakit pun mulut die tak reti nak diam...adoyai...

bila macam ni, daku teringat kat arwah ayah...sian adik, umur 4 tahun dah tak de ayah..kalau dulu time die sakit-sakit macam ni, arwah ayah yang banyak melayan die, urutkan die..sebab tu la, bila die sakit, aku sanggup berjaga malam pujuk die, urutkan die...kesian kat ibu nak melayan kerenah die bila die sakit malam...

bila semput, macam-macam pantangnya...tak boleh makan benda-benda sejuk seperti tembikai, pulut @ tapai, oren etc..coklat or makanan ringan a.k.a 'jajan' pun die tak leh makan selalu...kami pantau apa yang dia makan..dan bila tengah makan, aku akan kawal dia dari makan bersulamkan air...itu yang utama...die selalu makan bersulam air, sesuap nasi, nak segelas air die minum, mane tak semput...

tapi yang aku nak share kat sini, aku berjaya putuskan a.k.a pisahkan die dari botol susu die!yess!!!even ibu pun tak berjaya..ibu selalu tak sampai hati sebab selalu aku dan adik aku berhenti susu hasil tindakan arwah ayah..dengan skill psycho aku, aku berjaya...akhirnya sekarang ni die dah tak nak hisap botol susu lagi..malah, bila aku 'offer', @ die nampak botol susu yang ada kat kedai, die siap geli and buat-buat nak muntah...

pe aku buat??aku sembunyikan botol susu die, dan cakap aku dah buang...aku janji akan bagi hadiah kalau die berhenti hisap botol susu...hohoho...mau tak melalak die mula-mula dapat tau botol kene buang...siap suh kami semua p amek balik dalam semak...bila dia suruh beli, kami cakap botol dah tak jual..kehkehkeh...susah jugaklah aku nak bagi semangat kat dia...die kalau tak de botol, memang susah tido..awal-awal aku sembunyi kan, sampai tengah malam baru die tido, tu pun air mata meleleh la sebab tak dapat botol susu..tapi ni semua tok kebaikan dia...dah 6 tahun kot umur dia, memang patut berhenti pun!dan sekarang ni dia just minum susu dalam cawan..hehehe...

0 comments: