Wednesday, June 1, 2011

long time huh??hehe..

assalamualaikum...

its a long time for me didn't write something in my blog...emm..nak buat macam mane, daku tidak berkesempatan dek kerana final exam dan lain-lain lagi....

so, firstly, about my final exam, alhamdulillah, its running smoothly...sebaik sahaja masuk bulan peperiksaan, aku terus berhenti kerja atas sebab nak tumpukan perhatian...tak larat den nak study dengan keadaan badan letih...tak kerja pun banyak alasan tok study, ni kan pulak kalau kerja kan??owh ye, aku lupa nak share dengan uolls pasal pengalaman kerja part time daku...berkesempatan daku akan ceritakan disini ye...ok, berbalik semula cerita tentang final exam daku, sebaik sahaja habis menjawab paper terakhir, daku pun dengan sengalnya menghantar 'sms' kat ibu, makcik-makcik & kakak sepupu ku bahawa daku ini sudah tamat belajar dan boleh lah berkahwin..hahaha...tapi mereka semua tak reply...mungkin disebabkan terlalu menyampah dengan ayat daku dah boleh kahwin...lepas tu, siap le daku kene bahan bila jumpa dengan dyeorg..hehehe..

yang membuatkan kesedihan, mestila time nak berpisah dengan kekawan...zana, aisa, mariam, roomate aku, kawan-kawan roomate aku yang selalu melepak dalam bilik daku, ain, epul, syukri, mariati.....gonna miss u guys...yang terharu, epul & syuk siap hantar kan aku & ain ke changloon dan tunggu kitaorang sampai naik bas...itulah kenangan terakhir kami....
;)
;p


tak sampai 2-3 hari daku berada kat rumah, aku kena pulak menghadiri majlis kahwin sepupu...dah le sepupu tu sebaya dengan aku, tentulah aku jadi bahan pertanyaan orang bilakah pula giliran daku nak ikut jejak sepupu tu...haish....keje pun belum....ku kabo kan pada mereka tunggu daku dapat kumpul sejuta, baru daku kawen...[x kira lah sejuta rupiah sekalipun kan??kan???hehehe]dah jodoh sepupu aku awal, kawen awal la beliau..jodoh daku belum sampai, nak wat camne ye tak??
pelamin ni, sepupu daku buat sendiri ok...die memang rajin dan kreatif...

bilik pengantin pun sepupu daku yang hias sendiri..memang tabik spring la kat beliau..langsir pun dia jahit sendiri..bertuah betul suami beliau..hehehe..

 p/s: sepupu daku yang perempuan tu...comelkan??beliau orang melaka dan suaminya orang kedah...

dah seminggu daku kat rumah, tak de apa yang aku nak banggakan untuk diceritakan...hehehe..hanya makan, tidur, dan tengok tv la aktiviti daku..bukan apa, inilah aku nak rasa rehat sebelum memulakan kerja...semestar terakhir aku terlampau padat untuk aku berehat, dengan kerjanya, dengan assignment nya, dengan macam-macam lagi lah...

tapi, aku tak dela biarkan masa berlalu begitu sahaja..adelah jugak aku ni pegang cangkul bersihkan rumput-rumput bersama pokok-pokok lada...dan dek kerana adenya broadband adik aku, dapat la jugak aku survey kat tenet ni tentang kerja...
dan aku juga dah dengar banyak cerita tentang betapa susahnye nak dapatkan kerja...emmm...takut jugak..tapi itu semua rezeki kan????insyaallah, ade rezeki untuk bahagian masing-masing....

so, apa plan daku???emm....actually, deep in my heart, daku sangat takut nak tempuh alam pekerjaan..mungkin disebabkan pengalaman aku kerja sebelum ini..bukan senang nak galas tanggungjawab bekerja, mencari rezeki...alang daku kerja part time pun, daku dah rasa cabarannya, ini kan pulak kalau bekerja dengan organisasi besar...

aku plann..kerja je dulu apa yang dapat...cari pengalaman dan modal tok langkah aku yang seterusnya...impian aku, dapatkan kerja yang bagus, tak perlu hebat, tapi terbaik untuk aku...dan aku nak sangat bukak sebuah restoran ataupun cafe...insyaallah....

permulaan hidup seterusnya berkemungkinan besar akan lebih mencabar...kekuatan dalaman perlu untuk daku bina terlebih dahulu, dari segi mental dan fizikal...kesilapan, kealpaan, pengalaman, kejatuhan banyak mengajar daku....semoga aku lebih matang untuk melangkah seterusnya...doakan ye!


daku yang poyo:
y(^________^)y

0 comments: