Wednesday, March 14, 2012

Mari Bertaubat~

Terdetik di hati ini: "sampai bila daku nak jadi manusia yang begini??sering lupa, lalai, ingkar, ambil mudah akan larangan Allah???sedangkan daku tahu apa yang haram, apa yang berdosa, apa yang dilarang oleh-Nya.."
akal yang waras tahu baik buruk, dosa pahala, haram halal, tapi dimana keteguhan iman kita untuk melaksanakan semua tu????
dimana janji daku untuk menjadi anak solehah kepada ibu & ayah???Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang sebenar.”     (At-Tahrim: 8.)

 “Katakanlah; wahai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampunkan dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”                     (Az-Zumar: 53)

 “Sesungguhnya kamu akan mati dan sesungguhnya mereka akan mati pula.”                            (Az-Zumar: 30)
Ertinya: “Tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim.”


Ertinya: Ampunilah hamba Ya Allah. Tuhan yang Maha Agung. Tiada Tuhan yang lain melainkan hanya Engkau. Dialah Tuhan yang Maha Hidup lagi Maha Perkasa dan hamba bertaubat kepada Engkau ya Allah.
0 comments: