Friday, April 12, 2013

BeRhEnTi KeRJA sUdAh~

Finally, i'm resigned.

        For the first, once i have tendered my resignation latter, i just feel like 'hoyehhhh!!!!!padan muka korang, asyik nak gunakan aku je???korang nak keje sonang je???semua aku kena buat??? Rasakan!!!

     Why? Banyak sebabnya. Dah setahun 2bulan i keje situ. I banyak belajar. Tapi fitrah manusia nak rasa dihargai. Bekerja mesti nak happy kan? walau kena 'teow' sekalipun, tapi bos pandai hargai pekerja, mesti happy. Actualy tak kesah pun koje banyak, banyak problem nak kena hadap, tapi i need to fulfill my need as a human. Means, dihargai like give a reward atleast say 'congratz on your work, boss like it' . And i will reply, 'owh, tq bos!' (Sambil senyum like a clown?)

Setahun 2 bulan disitu, banyak belajar. I learn how hard to settle perkara yang sebelum ni tak pernah ade sistem!!! and i yang kena create the system, improve but boss???tak nampak pun semua tu... (?_?)

    I learn to buat admin, account, HR, production, store, sales and stock controller. Cakap besarnya, semua koje kat company tu i boleh buat, boleh masuk. Alhamdulillah, i diberi peluang belajar.

But, when politik kerja menguasai, dan bos pulak nampak siapa yang pandai bodek je instead of yang koje sungguh - sungguh like me (mate keatas) , i feel down, down, and down.

Pulaknya, dapat lak rakan sekoje yang tau nak nampak bagus depan bos, dengan cara kita yang dikutuk tak pandai buat koje, walhal bos tak de dia la yang macam mak tiri! wuek! rase nak botak kan je kepala dia!

Bila i bagi surat, 5 kali bos panggil meeting pujuk jangan berhenti. Wah, perasaan masa tu rasa macam nak bangga jugak lah. Tapi, i have decided. I need untuk berhijrah. Since better offer dah dapat.

I muda lagi what, i need to explore the world. I need to feel enjoy in my kerjaya (wah!)  I tak nak la koje, sampai nak tido malam pun mimpi buat koje! Like sometimes, ahad pun i terbangun pagi pas subuh, nak tido balik, i boleh teringat koje -koje kat ofis tu!! Parah bila mimpi, ubat gigi nama customer, pencuci muka nama stock yang i control..(T_T)

I need a better environment, and jodoh i dengan that company tak panjang kot. So, i have to move on. Sedih la jugak bila nak tinggalkan company tu. (Yela, walau i banyak sodeh dari happy kat situ) i puas dapat belajar banyak benda tentang dunia pekerjaan.

So, move on ok! Masih panjang lagi perjalanan hidup yang perlu diterokai. Even dalam Islam pun kita diajar untuk berhijrah, so chill...nawaitu kerja kerana Allah, cari rezeki Allah~~~( ^_^)

P/s: apa agaknye pattern kat tempat baru? sufi, get ready please! chaiyok!

0 comments: