Thursday, April 11, 2013

DuNiA pEkErJaAn

Wink, wink!
Talking about work..oh, actually my work~

Biasa sangat dah kan dengar, ayat (lebih kurang) "masa study, sibuk cakap tak sabar nak kerja, bila dah kerja, gatal pulak cakap rindunye zaman study, pergi class,doing asignment.."(walhal dulu masa study suka ponteng class!)
Dan itu lah sebenarnya apa yang daku alami..(!!)

       Dunia pekerjaan?
Untuk saya yang baru ada pengalaman dua tahun kerja ni, apa yang saya boleh share ialah dunia pekerjaan adalah dunia sebenar tentang kehidupan.

Believe me, dunia pekerjaan ni lah baru kita tahu macam mane rase cari rezeki, ade komitmen, pikul tanggungjawab, bergaul dengan pelbagai jenis ragam orang (customer @ supplier), karenah bos, rakan sekerja, dapat gaji bukan untuk diri sendiri (kena bayar duit kereta, hutang ptptn, beli sendiri keperluan sendiri, (sape nak tanggung kome lagi?).

Tapi i have no comment pasal kerja kerajaan. Sebab saya kerja swasta a.k.a perindustrian.

Politik kerja for sure you akan jumpa. Apa itu politik kerja? Apa yang saya alami, it's all about how you survive for your position and gaji! Kerja banyak, gaji sikit, compare to others, kerja sikit, gaji besar. Why? Die pandai bodek bos? Hahaha..jawab la sendiri..

You akan jumpa ragam bila bos ada macam mane others buat kerja, compare bila bos tak ade dekat ofis, macam mane others buat kerja.

You akan rasa kenapa bos asyik nampak salah you aje..walhal kadang-kadang, sebenar, bukan salah you.

You akan rasa kenapa kerja you tak pernah habes, dan others boleh bersenang-senangan?

You akan rasa, dalam hati terpekik-pekik mintak berhenti kerja hari ni jugak! Tapi indeed you tak boleh buat macam tu. (kerja bukan senang nak dapat zaman sekarang ni dik oi!)

You akan bengang bila you buat kerja dengan cemerlangnya, tapi orang lain yang bos puji a.k.a dapat nama. Tambah perasa bila bonus or naik gaji, you tak dapat setara dengan others dapat lebih tinggi. Sungguh tiada keadlian disitu.

          Demikianlah apa yang dapat saya share kan disini. Dunia pekerjaan memerlukan;

   - Ilmu pengetahuan
   - Pengalaman
   - Yakin diri
   - Sentiasa belajar,(jangan cakap itu bukan bidang kerja i, so i tak nak ambil tahu!jangan...nanti you rugi) and jangan asyik nak belajar je, tapi tak masuk-masuk dalam your brain~~
     - Jangan asyik ingat nak kerja senang je.
    - Idea baru yang boleh diaplikasi untuk kerja lebih baik. Bukan ikut je sistem apa yang senior ang ajar! Berani la keluarkan cadangan baru dan aplikasi baru untuk kerja anda!
    - Learn how to show your best depan your bos. Bukan bodek, tapi realiti menuntut itu! And for sure with outcome.
   - Disiplin kerja is must my dear! Punctuality, tak 'mengulor', jangan borak-borak je.Banyak borak lah punca timbul jeles-menjeles, dengki-mendengki.
   - Paling penting, nawaitu kerja. Bila you kerja betul, you ada kuasa others tak boleh cari salah you.

P/s: pengalaman baru dua tahun jagung! o_O

  

0 comments: